De Kom

Geschiedenis

Eendenkooi ‘De Kom’ was vroeger een onderdeel van het Landgoed Huis Maarsbergen. Het Landgoed is gesticht rond 1370. In 1535 kreeg Laurens Wolfswynckel (en zijn echtgenote Jannetgen) het Zwarte Water en andere plassen in pacht. Naar alle waarschijnlijkheid hebben zij de eendenkooi aangelegd op een van de daar aanwezige plassen.  De Kom ligt nu gescheiden van het overige landgoed. Door de toenemende landbouw activiteit na 1700 verdroogde het gebied en nam de eendenvangst zover af dat de kooiker zijn activiteiten moest stoppen. Op de tekening van Justus van Broeckhuizen uit 1716 is het water zichtbaar. Vlakbij stond het Kooyhuis (M)

Rijksmonument

De restanten van de kooi zijn een Rijksmonument, volgens de omschrijving is het restant van algemeen belang wegens de ouderdom, de historische relatie met de buitenplaats en de vroegere functie van eendenkooi.
(Publicatie 19990216, Rijksmonumente ID: 509675).
Op zich weer een opmerkelijk Rijksmonument, de stichtings datum van 1370 is niet bevestigd, zie boven.
Daarnaast is een plas water met een verlande vangpijp nou niet een goed voorbeeld van een eendenkooi met culturhistorische waarden. Van complete eendenkooien, ook nog oudere,  zijn de nodig voorbeelden te geven en die de status van Rijksmonument niet hebben.

Kadaster 1811-1832De Kom

Maarn, sectie C, 5e blad, Maarsbergen
365 / 367, Mr. Jan Andries Dubois
Ambachtsheer van Maarsbergen

 

Eendenkooien

Maarsbergen
De Kom
De Oude Kooi
Emmikhuizen (Emminkhuizen)
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice