Vaassen

Geschiedenis

De geschiedenis van deze kooi gaat terug naar 1694. In dat jaar schrijft Jan Hendrik van Isendoorn  (Heer van Cannenburg) een brief over de aanleg van een vogel-koy ten behoeve van prins Willem III, op dat moment is de prins Heer van de Heerlijkheid Het Loo. Na zijn overlijden valt Het Loo weer onder het Landdrostambt van Veluwe. In 1748 wordt Heerlijkheid Het Loo, inclusief de kooi,  opgedragen aan de stadhouder Willem IV als dank voor de grote en essentiële weldaden, bewezen aan de Rupubliek. 

 

De kooi is aangelegd met de hulp van Evert Vis uit Asperen. Rond Asperen lagen in die tijd diverse kooien en er was in die regio veel kennis over het bouwen en exploiteren van eendenkooien (zie onder Asperen).

Later is Evert Vis ook kooiker geworden op deze kooi. Zijn naam is dan (1709) al veranderd Leenders (de naam van zijn vrouw). Later wordt hij Evert Leenders Kooier genoemd (bron: Ampt Epe, F.Ph. Jantzen).

In 1811 wordt verpacht aan Peter Jansen Barus, De eendenkooi, deze bestaat echter uit een klein woonhuis, schuur en fazantenhok. het bijbehorende land wordt omschreven als land dat veel onderwater staat. De eendenkooi zelf is dus niet meer als zodanig aanwezig. Het hakhout dat nog op de percelen staat blijft eigendom van het Domein. (NA Kroondomein 1806-1810, inv. 227)

De kaart van De Man uit 1812?, geeft dus een onjuist beeld van de situatie. Ook als we naar de afbeelding van AHN kijken, is er ook sprake van een andere vorm van de vangpijpen. De juiste weergave is van het kadaster, waar nog wel van ‘water als bosch’ wordt gesproken en is op de kaart te zien als relict.

‘De Eendenkooy gelegen nabij Vaassen, doch onder de Gemeente Loo, Canton Apeldoorn mede bestaande  in een klein woonhuis, schuur en Phaisanthok, met hof groot circa hondert roeden en 3 stukken weilant, groot 7 morgen, doch welke door hunnen lagen ligging meestal onder water staan’ (Bron: Nationaal Archief)

Kadaster 181-1832

Des Rijks Domeinen, hakhout en water als bosch
Vaassensche veld

Kadasterkaart Vaassen

Eendenkooien

Veluwe
Bennekom/Harseloo
Bennekom/Sallant
De Steeg / Middachten
Oldebroek
Oosterwolde 1
Oosterwolde 2
Vaassen
Twello - Meermuiden
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice