Spaanse Hoef / De Kooikes (9)

Kadaster

Herwijnen, sectie C, 1e blad, 73/74, Boezemland, Over den Broekgraaf
Relict, Leendert de Bruin, landbouwer, Herwijnen, weiland en bosch

Geschiedenis

In 1642 koopt vrouwe Genevera van der Noot, vrouwe tot Rossum, een camp lants gelegen in de gerichte Herwijnen, grenzend aan ‘de koije' van Jor. Otto van Hemert. (ORA Tuil, Inv. 12, 2/10/1642).

In 1645 erven Otto van Hemert en Arien Arien Jorissoon een stuk land genaamd de Spaanse Hoef, waarin is gelegen een ‘oudt vogelkoijken’, beide worden voor de helft eigenaar.De kooi is gepacht van de Heren van Rossum voor de prijs (jaarlijks) van acht gulden en vijftien gewaet vogels. Uit de akte blijkt dat de kooi daarvoor eigendom was van de Cathuiser heeren van Vught. (ORA Tuil, inv. 1250, folio 211A)

In 1653 besluit Otto van Hemert zijn aandeel in de kooi te verkopen aan Arien Arien Jorissoon (die zich dan inmiddels Arien Arien de Jongh noemt) (ORA Tuil, inv. 1251, folio 341). Vanaf dat moment bezit Arien dus de hele kooi.Het is niet bekend of de vangsten in die jaren slecht waren, maar in 1656 moeten beide heren nog wat achterstallige pacht betalen. Ze beloven die op korte termijn te gaan voldoen. (ORA Tuil, 17/05/1656)

Arien is voor 1658 overleden en is de kooi inmiddels eigendom van Hendrick Blom, ook deze heeft moeite om de pacht te betalen, die inmiddels ook is verhoogd tot tien gulden en 25 gewaet vogels jaarlijks.

Hier stopt op dit moment de geschiedenis van deze kooi, maar dat de kooi niet lang daarna niet meer in gebruik is blijkt uit de oude kaarten waar deze niet meer is ingetekend. 

Door het bekend zijn van oude veldnamen, in dit geval Spaanse Hoef en Snellekens Campen, en de contouren die de AHN kaart prijs geeft is de juiste ligging van de kooi bekend.

 

Eendenkooien

Herwijnen
't Kooike (1)
De Kooi
De Kooikamp
De Louwekooi
De Kooi
De Grote Kooi
Celiskooi
De Kooi
Spaanse Hoef / De Kooikes (9)
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice