Buitenwech e.o.

Rijnenburg en Gemenewech

Bu1 

De eerste vermelding van deze kooi komt uit 1611 Wouter Hugensz heeft een vogelkoo en zijn vrouw Maritje Aerntsdr is overleden en moet de nalatenschap worden verdeeld. Huijch Woutersz en Dirck Cornelisz Val krijgen de vogelkooi toe bedeeld. Op 9 maart 1620 verkoopt Dirck Cornelisz zijn aandeel in de kooi an zijn broer Aert Cornelisz Val inclusief gereedschap en tamme vogels. In 1638 is Govert Cornelisz overleden en de kooi gaat naar de erfgenamen die de kooi verkopen aan Cornelis Jacobsz Craen. In 1677 is de kooi eigendom van Gijsbert Jansz Sterrevelt en deze overlijdt in dat jaar en de gehele boedel gaat naar de weduwe Aechje Huijgensdr. De kooi is inmiddels geheel vervallen.

Bu2 - Jan Pietersz Kooi

In 1581 verkoopt Daniel Jacobsz van Leeuwen, poorter in Leiden, zijn kooi aan Jan Pietersz, alias Jan Moeij. Daniel heeft de kooi een paar jaar eerder verkregen via het Hof van Holland, van Adriaen van der Does.(24/7/1576)

B - De Bent Kooi

In de Bent lag rond 1580 een vogelkooi die eigendom was van Gerrit Sijmonsz. Op 1 februari 1588 verkoopt hij de kooi met omliggend land, groot 17 hond aan Engebrecht Jansz.
Engebrecht overlijdt rond 1614 en zijn erfgenamen verkopen de kooi en het land aan Antonis Claesz.

De volgende informatie over deze kooi komt uit 1644 (9 juni). Eigenaar is dan Willem Dircksz van Langenbent. Hij geeft de kooi als waarborg voor het uitbetalen aan zijn kinderen van hun wettig erfdeel van hun overleden moeder.
Op 8 maart 1650 verkoopt Willem het huis, land en vogelkooi aan Willem Gerritsz van Outdhoorn. De koper geeft een schuldbrief van 2500 gulden aan Willem Dircksx van Langenbent. Willem verkoopt het jaar daarop de schuldbrief aan Leendert Fransz Versijl, Poorter uit Gouda.
De erven van Willem Gerritsz van Outshoorn verkopen de kooi en het land op 24 juni 1670 aan Gerrit Jacobsz Pons. De kooi heeft dan zijn beste tijd gehad en twee jaar later doet hij alles inclusief de oude kooi over aan zijn buurman Reijer IJsbrantsz.
In 1682 komt de kooi nog een keer in beeld bij de verkoop van een hoekje land met water en de kooi, die dan al lang niet meer functioneert.

R - Rijnenburger Kooi

Op 5 mei 1578 verkoopt Ever Willemsz  5 morgen land met een vogelkooi aan Neeltje Adriaensdr, weduwe van Cornelis Jan Lourisz. De nalatenschap wordt verder verdeeld en de kooi gaat in eerste aanleg naar Claes Cornelisz die de kooi direct verkoopt aan zijn zwager Cornelis Dircksz die gehuwd is met Maritje Cornelisdr.
In 1588 overlijdt Dirck Pietersz en zijn boedel wordt verdeeld, ook de kooi van Dirck waarvan de helft gaat naar Dammas en de andere helft naar Gerrit. Uiteindelijk is de kooi eigendom van Dirck Pietersz en wordt het land verdeeld onder de andere erfgenamen.

G - Groenendijck / De oude Wilck

Van deze kooi is er slechts 1 vermelding en komt uit 1586, het land is eigendom van Willem Claes Pietersz, zijn broer Frans Claes gebruikt de vogelkooi die op het land ligt.

GM - De Koij

Ook van deze kooi is er slechts 1 vermelding, maar is wel zichtbaar op de kaart van het Hoogheemraadschap uit 1611. De kooi komt voor in een akte van boedelscheiding in 1676. De eigenaar was Cornelis Cornelisz Craen en gaat nu over naarWillem Ariensz Craen en Jacob Westerlaen. De kooi is dan al verdwenen, maar het stuk land draagt nog de naam ‘De Koij’. 

F - Floris' Kooi

In 1614 koopt Floris Dircksz een oude vogelkooi met 17 hond land. Verkoper is Dirck Cornelisz Keijser. De locatie omschrijvin geeft aan dat ten noorden van de kooi ‘De Delft’ ligt een polder links naast de Gemenewech Polder en boven de Nieuwe Vaart.
Op 14 februari 1618 verkoopt Floris zijn ‘oude kooi ‘ aan Reijer Florisz samen met 17 hond gebrokenland (slagturf).

 

Eendenkooien

Hazerswoude
De eendenkooien van 1807
Bovenwech - Binnewech - Vrije Noock
Buitenwech e.o.
Rietvelt - Noord 1
Rietvelt - Noord 2
Rietvelt - Zuid
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice