Contact


Wilt u op de hoogte blijven van de voortgang van het onderzoek?
Meldt u dan aan voor de nieuwsbrief  ‘Nederlandse eendenkooien’

Bij de opgave voor de nieuwsbrief gaat u akkoord met het beschikbaar stellen van uw naam en e-mailadres, uitsluitend voor de ontvangst van de nieuwsbrief.

Haarzuilens

Voor het vastleggen van de huidige situaties in de diverse eendenkooien, probeer ik zoveel mogelijk kooien te bezoeken en te fotograferen. Soms is het mogelijk om een privé bezoek af te leggen en een andere keer loop ik mee met een grotere excursie of opendag. Op dit moment (2020) zijn deze laatste evenementen niet mogelijk en blijft een privébezoek over.

In september 2020 kwam ik in contact met Toos Hulshoff en via haar bemiddeling kreeg ik de mogelijkheid om samen met haar een bezoek aan de kooi te brengen en uit de eerste hand het wel en wee van de kooi te horen en te zien. 

Omgeven door het landgoed Haarzuilens, eigendom van Natuurmonumenten, ligt vlak tegen de A2 aan de eendenkooi Haarzuilens. Na het vertrek van de laatste kooiker stond het onderhoud op een laag pitje. Ongeveer 10 jaar geleden werd besloten door de toenmalige boswachter om een tweetal vangpijpen te restaureren en de kooi toegankelijk te maken voor publiek. Bij de ingang van de kooi is een informatiebord geplaatst met het verhaal van de eendenkooi. Haarzuilens
Wat bijna direct opvalt is dat ook de essentaksterfte hier stevig heeft toegeslagen, wankele knotessen die bij een stevige storm om zullen vallen. De kooi wordt onderhouden door een groep vrijwilligers die een ochtend in de week bezig zijn. En er is nog genoeg te doen. Een storm heeft schade toegebracht aan de schermen langs de vangpijpen. Opvallend is dat het vrij stil is in de kooi, terwijl de A2 op nog geen twee honderd meter van de kooi voort raast. De wind was af, dat zal wel veel gescheeld hebben. Een ander in het oog springende detail is de breedte van de vangpijp richting het scherpe eind. Pas in de laatste meters krijgt hij een versmalling naar het vanghok. Links en en rechts staan bomen die je normaal niet op een eendenkooi vindt, maar dat is simpel oplosbaar. Met een aantal gerichte acties kan de kooi op termijn er weer mooi bijliggen. Aan de vrijwilligers zal het niet liggen.

_____________________

 Eerdere artikelen

In deze rubriek vindt u linken naar eerder verschenen artikelen. De artikel staan in 'Archief'

 Essentaksterfte treft ook eendenkooien

Eendenkooien en windmolens

Leidsche Hoeven, schakel tussen Mariënwaerdt en Regulieren

_________________________  

extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice