De Oude Kooi / Keijsers Kooi (F)

Geschiedenis

De eerste vermelding van deze kooi stamt uit 1701, dan wordt de kooi genoemd in de omschrijving van de ligging van een stuk land genaamd de Benscops camp. De kooi is dan van Anthonis Goes. Een jaar later schenkt Anthonis Goes en zijn vrouw Maria van Darthuijsen de kooi aan het Weeshuis van Cuijlenborg (27/1/1702 - archief Buren, protocol Buurmalsen en Tricht, inv. nr.305, folio 45). De kooi wordt dan verpacht aan Aard Hermense (vermelding 1739). In de boeken van het Weeshuis is hierover overigens niets te vinden.

Op oude kaarten is niets meer van de kooi terug te vinden. In 1872 wordt het weiland verhuurd aan ene N.C. van Mourik en komt de naam ‘Oude Kooi’ te voorschijn. Hierdoor werd duidelijk waar de kooi ooit heeft gelegen. In de laatste 15 jaar is door de huidige eigenaar de kooiplas weer stukje bij beetje uitgegraven. Op de kaart van 2010 zijn de contouren van de kooiplas te zien.

De kooi staat ook wel bekend onder de naam Keijserskooi. De naam komt van Cornelis de Keijser die in de tweede helft van de 18e eeuw eigenaar was van de kooi . Op de eerste kadaster kaarten (1811-1832) is geen spoor van de kooi te vinden, het is dan al een eendenkooi-relict. De illustratie van het AHN geeft aan dat er wel degelijk ooit een kooi heeft gelegen. 

Wordt vervolgd.

Kadaster 1811-1832

Buurmalsen, sectie A, 2e blad, 191
Jan Govert van der Lith, burg. Buren, weiland

extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice