De Hovensche Kooi (D)

Geschiedenis

In de Regulieren, lagen ooit twee kooien, waarvan er nu nog 1 als zodanig herkenbaar is. De Regulieren lagen tussen de Broeksteeg, Oude Hoevenseweg, Platteweg en de Zeedijk. Aangetekend wordt dat de huidige Regulieren (2015) een groter gebied omvat en de huidige begrenzing is gemaakt door de eigenaar, Het Geldersch Landschap en Kasteelen. De naam Regulieren komt van het toenmalig Regulierenklooster in Zaltbommel, dat een tijdlang dit gebied in haar bezit had.

De eerste vermelding van het kavel van de kooi staat in de lenen van de Hofstede Buren in 1473. Daarin wordt geen melding gemaakt van een ‘Vogelkooi’, maar dat is wel het geval in de vermelding van 1581. De kavel wordt genoemd Oude Hoeve.

In 1792 komt de kooi in handen van Hendrik van Steenis. Deze doet ook de registratie in 1807. De registratie loopt door tot 1849, maar ontbreekt in de registratie van 1854. In 1834 is er sprake van een kooiker, t.w. W. Vroegen.

Na de aanleg van de spoorlijn Utrecht-s’-Hertogenbosch ligt de kooi daar vlak langs. Het is niet duidelijk hoe op dat moment met het Afpalingsrecht is om gegaan. Volgens overlevering is na de spooraanleg een lange beukenhaag geplaatst om overlast van de stoom in de kooi te voorkomen.

In 1901 wordt de kooi verpacht aan weer een Willem Vroege, voor de periode van 6 jaar voor de prijs van fl. 350,00. In de pacht zit ook de voorste en achterste kooiweide. Het lijkt erop dat de familie langdurig als kooikers op deze kooi hebben gewerkt. (RAR 1568, familie Rijnberk)

De huidige naam 'Hovensche Kooi' is een afgeleide van de 'Oude Hoeve'. Onlangs is de kooi in het bezit gekomen  van de familie Heikoop uit Tricht en is onderdeel van de ontwikkelingen van het natuurgebied rond de Leidsche Hoeve.

'9 morgen 2 hont in Tricht, genaamd Oude hoeve, (1581: zijnde een vogelkooi met bepoting en land), vrij van dijk en tijns in de Leedse hoeve, strekkend boven van de Broeksteeg beneden tot de Nijengraaf, boven: Herman Pieck, Wouter van Dichteren, Otto van Lexweerd en Pieter Willemsz., beneden: Jan Dirksz.'

Kadaster / Eigendomsverloop

Buurmalsen, sectie A, 2e blad, 232/233, Regulieren 
250 - H. van Steenis (van Rijnberk), landbouwer, Asch, wilgenbos, water als moeras, recht van eendenvangst.
974 - Dirk Cornelis Rijnberk et con, mede-eigenaars, Antonie Hendrika Johanna
Hendrikus Johannes, Adriana, Gijsbertus Antonis Rijnberk, verkoop 1866
1272- Dirk Cornelis van Rijnberk en cons, landbouwer, Zoelmond
zie boven
1375- Antonia Hendrika van Rijnberk, 1925 / Maria Antonia Plafebbers, wed van Karel Frederik Christiaan Buchner

Registratie Jachtwet

1814, 1819, 1824,1829, 1834
G.A. van Steenis, later H.J. van Steenis
1839, 1844, 1849
H.J. van Steenis, kooiker W. Vroege

 

 

Eendenkooien

Buurmalsen / Tricht
De Nieuwe Kooi (A)
Rijnberk Kooi (B)
Biersche Cooy (C)
De Hovensche Kooi (D)
De Bisschopskooi (E)
De Oude Kooi (F)
De Bergbosch Kooi (G)
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice