Cromstrijen - Hoogezandsche eendenkooi

Geschiedenis

Rond 1633 vraagt van Herweijer aan de heren van de Ambachts Heerlijkheid Cromstrijen toestemming om op de gorzen van het Hooge Zand een vogelkooi te mogen aanleggen. Hoe het deze kooi vergaan is, is niet bekend. Waarschijnlijk door de invloed van eb en met name vloed is de kooi verdwenen. In 1842 is een nieuwe poging gedaan om een kooi te bouwen, maar ook dat mislukte.

Tot in 1865 door Leendert de Gids een volgende poging werd gedaan. De Gids komt uit de omgeving van Asperen waar hij eerder een eendenkooi exploiteerde. Hoogzandsche kooiDe Hoogezandsche kooi functioneerde prima. In 1872 huurde de Gids de kooi samen met Hendrik van Spanje. Later nam Henrdik het gedeelte van De Gids over en hij maakte er een zeer succesvolle kooi van. De kooi bestond uit twee delen, een kooiplas met vangpijpen en een buitenpijp. Deze buitenpijp lag aan de andere zijde van de uitwatering en bleek de best vangende pijp van de kooi te zijn. Buitenpijp van de Hoogezandsche kooiOp de foto is de ingang van deze pijp te zien. De familie van Spanje runde de kooi tot 1956.

Opvolger was van Ballegooijen en hij behield de kooi tot 1970. In dat jaar moest een nieuw gemaal worden gebouwd en het kooihuis moest daarvoor wijken. Langzaam raakte de kooi in verval. Het relict ligt er nog en is inmiddels onderdeel van een Natura-200o gebied.

Met dank aan Gerard Ouweneel.

De zwart/wit fotot's zijn van Gerard Ouweneel, gemaakt rond 1970. De eerste foto is van een vangpijp aan de kooiplas, de tweede foto toont de ingang van de buitenpijp.
De luchtfoto is eveneens van Gerard Ouweneel, genomen vanuit een Dakota.

 

Eendenkooien

Hoeksche Waard
De gorzen bij Klaaswaal
Strijen - Het Kooi Gors
's Gravendeel - De Gorzen
Oud-Beijerland - Beerpolder
Cromstrijen - Hoogezandsche eendenkooi
Strijen - Oudelandsche Eendenkooi
Tiengemeten
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice