De Oude Kooi

Geschiedenis

In de 15e eeuw was het land waarin de kooi lag onderdeel van het leen Aalst. De eerste vermelding is van 1402 en behoort het leen aan Goeswin Van Aelste. In 1570 gaat alles via vererving over naar Janna van Aelst, die getrouwd is met Jasper Turck.

Het betreft het Huis ende Hofstat en diverse landerijen in de Eenden (later Hamblok).

In 1635 wordt bij een volgende vererving gewag gemaakt dat in een van de landerijen, genaamd de ‘Koycamp’ een koy aanwezig was. Het is zeer aannemelijk dat de kooi is gebouwd tussen 1570 en 1635 door Willem Turck (zoon van Janna van Aelst). ‘den Bieseamp, groot drye mergen vier hont, opten Enden gelegen; noch ses mergen een hont, genamt de Koycamp, mette koye daerinne gelegen’ (Gelderse Lenen - Sloet)

Willem, geeft ‘die Alde koij’ in 1611 in onderpand aan ene Jan Verstege en nadat Willem zijn schuld niet inlost laat Verstege daarop beslag leggen op de kooi (ORA Zuilichem, dingsignaat inv. 5 folio 77 en 115v)

Zoon Berent Turck, maakt dit ongedaan in 1635 en blijft de kooi in de familie Turck tot 1697 en gaat dan over naar de familie Foyart en komt uiteindelijk in handen van Geertruyd Verwoerd. Op dat moment, 1763, worden een aantal percelen van de heerlijkheid Aalst afgesplitst, waaronder het land waarin ooit de eendenkooi lag. Deze percelen gaan over naar Cornelis Clop. Op de eerste kadaster tekening is het land in bezit van de weduwe Egbert Klop (zoon van Cornelis)

De kooi functioneert dan al langere tijd niet meer en wordt dan ook niet geregistreerd.

Kadaster 1811-8132

Aalst, sectie B, 1e blad, 109/110/111, Hamblok
Wed. Egbert Klop, weiland

______________

 

 

Eendenkooien

Aalst
Aalst 1
Aalst 2
Aalst 3
Randwijks Kooi
Aalst 5
Aalst 6
De Oude Kooi
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice