Op bovenstaande kaart (Hottinger Atlas 1792) staan een drietal kooien op buitenplaatsen rond Haren. In en rond Haren hebben minstens 9 eendenkooien gelegen, een aantal had een directe binding met de buitenplaats, meestal als onderdeel van het landschapsplan rond deze huizen.
Een ontwikkeling die we ook in Engeland zien, de kooi als esthetische toevoeging en niet als buitengewoon efficiënt jachtmiddel.
Er lagen rond Haren ook een aantal kooien, wellicht eigendom van de eigenaren van de buitenplaatsen, er was tenslotte veel kapitaal en grond nodig voor de aanleg van een eendenkooi, die zuiver uit economisch belang in de buitengebieden werden gebouwd.
______
Een voorbeeld van esthetisch verantwoorde eendenkooi. (uit Duck Decoys van Andrew Heaton)
_______
Van de 9 kooien zijn er 4 getraceerd via oude veldnamen op een tekening uit het Groninger Archief en zijn links op deze pagina te zien. De exacte locatie is af en toe bij benadering. De vijf andere kooien komen voor op kadaster tekeningen en/of in de registratie uit 1807/1814 en worden apart behandeld.
_______________________
Op deze oude kaart uit 1732 staat een 'Oude Eendenkooi', eigendom van Gebr. Hindrik Cornelis. Het lijkt erop, gezien de ligging, dat dit de Kooi Kampen kooi is.(Gronings Archief - 0817_01047-6_0001)