Winkel

Geschiedenis

Het is niet bekend wanneer en door wie deze eendenkooi is gebouwd, hiernaar is geen nader onderzoek gedaan. Op onderstaande kaart uit 1690 is de kooi ingetekend, het vervaardigen van een dergelijke kaart nam veel tijd in beslag dus is het aan te nemen dat de kooi aanzienlijk ouder is. In 1807 vond de eerste registratie plaats. Rond 1820 krijgt de Gemeente Winkel via een legaat de eendenkooi in eigendom. In het kadaster staat de gemeente dan ook als eigenaar vermeld. In januari 1851 wil de gemeenteraad van Winkel de kooi verkopen om zo geld vrij te maken voor andere zaken in de gemeente. De verkoopvoorwaarden worden geformuleerd en voorgelegd aan de Commissaris van de Koning. Deze geeft een verklaring van geen bezwaar en kan de verkoop dan ook plaatsvinden. Twee voorwaarden vallen op. De kooi bestaat uit 3 delen, t.w. de kooi zelf, het omringend bos en een weiland. Het kooirecht, inc. de afpaling is in bezit van de gemeente en alleen als de drie delen door één en dezelfde persoon wordt gekocht kan het kooirecht overgenomen worden door deze koper. Het kooirecht loopt tot 1854. Daarnaast wordt een grondrente bedongen boven op de verkoopprijs. De grondrente is voor onbepaalde tijd, maar kan na 30 jaar worden afgekocht voor de prijs van 40 keer de jaarlijkse grondrente. In juni 1851 wordt in herberg De Zwaan de veiling gehouden en wordt de kooi in twee delen verkocht. Het weiland gaat naar Jan Kooiman en het bosch en de kooi naar Reinder Bloemendaal en Klaas Breevaart.
De huurder P. Slotemaker die nog een contract heeft tot 1854 wordt afgekocht voor f. 200,00.
Als gevolg van de splitsing van de percelen gaat het kooirecht niet over naar Bloemendaal en Breevaart. Deze dienen alsnog een verzoek in bij de Opperhoutvester, maar krijgen nul op het rekest. De afpalings palen blijven nog enige tijd staan omdat de kopers de koopprijs niet voldoen. In het late najaar van 1851 wordt alsnog betaald en verdwijnen aansluitend de palen. De kooi wordt niet meer geregistreerd. Of er nog gevangen wordt (illegaal) is niet bekend, maar de kooi vervalt daarna toch snel gezien het verdwijnen van de kooi op de topografische kaarten.

Registraties Jachtwet

1814, 1821, 1824
Corn. Peper, Winkel, 300 rr, onder Winkel
1829, 1834
Jan Kooijman bevorens Corn. Peper

Kadaster

Winkel, Sectie A, 1e blad, 111, 111 bis
Gemeente Winkel
Bosch en vogelkooi

466 - Klaas Breebaart, opzichter, Winkel
Reinder Bloemendaal, landman, Boven Karspel
Verkoop 1855
369 - Klaas Breebaart, dijkgraaf
verkoop 1862

Kaart uit 1690, naast de kooi bij Winkel is er ook een kooi zichtbaar bij Barsingerhorn en in de Waarlands Polder boven Oudkarspel.
Noord-Hollands Archief  NL-HlmNHA_560_000482_G

Winkel 1700

 

Eendenkooien

Winkel
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice