De Kornsche dijk

Introductie

(VTH 1899, maker onbekend, circa 1480)

De dijken die na de laatste vloed het Land van Heusden en Altena moesten beschermen waren eigenlijk niet sterk genoeg. Filips de Goede, Graaf van Holland, vaardigde in 1464 het Principale Handvest uit dat ervoor zorgde dat met de aanleg van een nieuwe versterkte dijk kon worden begonnen. Een nauwe samenwerking met diverse grootgrondbezitters in de regio.

Een gigantisch project en het werd een bijzonder huzarenstukje In 4 jaar tijd werd de dijk gebouwd, voorzien van de nodige uitwaterings sluizen. (de dijk is de zwarte lijn op bovenstaande tekening)
Meer dan 1 miljoen kubike meter grond moest worden verzet, gelijk aan circa 300.000 karren en voor de rest alles met de hand. In de dijk kwamen op diverse plaatsen uitwaterings sluizen, o.a. bij de Alm en de Korne.
Binnendijks kwamen drie grote boezems die het water uit het Land van Heusden en Altena in eerste aanleg moesten bergen. De afwatering begon met een natuurlijke afwatering, maar werd geleidelijk over genomen door meer dan 30 watermolens.

De aanwassen en gorzen.

Het water had vrij spel in de gevormde binnenzee. Eb en vloed zorgde voor een langzame aanslibbing en geleidelijk ontstonden platen die in eerste aanleg alleen bij eb boven water uitstaken. Op een van de eerste kaarten van na de overstroming zijn de eerste gorzen te zien. De kaart is  van eind 15e eeuw en de eerste gorzen liggen in het zuiden bij Dussen en via Almkerk richting Werkendam. De kaart is niet erg nauwkeurig, maar geeft een goede indicatie van de situatie rond 1490, na de aanleg van de dijk.

Eendenkooien

De Groote- of Zuidhollandsche Waard
De Kornsche dijk
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice