Vlieland

De kooien van Vlieland

Op Vlieland hebben drie eendenkooien gelegen, waarvan twee op dit moment nog de laatste sporen zijn te ontdekken. De oudste kooi lag eind 18e eeuw ten zuiden van Kooys Lid en naast Kooys Vally. Op bovenstaande kaart van Vlieland staat de kooi duidelijk vermeld, zie ook het detail van de kaart. (Kaart: Jan Peereboom B.Z., 1795. 013757 Collectie Zuiderzee Museum)
De omschrijving was toen al 'Oude Vogelkooy' en op latere kaarten herinneren alleen de namen Kooys Lid, Kooyplek en Kooysplek Lid nog aan deze kooi. Het is niet bekend hoelang deze kooi heeft gefunctioneerd en wie de bouwer/eigenaar was.
Tot 1942 hoorde Vlieland, evenals Terschelling, bij de provincie Noord-Holland. De gegevens over registraties en oude kaarten komen dan ook uit het Noord-Hollands Archief.
Het Posthuis op het westelijk gedeelte van het eiland herinnert nog aan Noord-Holland; de post kwam sinds 1677 via Texel naar Vlieland en ging dan door naar Terschelling. De Duitsers veranderden dit en deelden beide eilanden in bij Friesland.

 

Eendenkooien

Vlieland
De Oude Kooi
De Nieuwe Kooi
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice